Vad är godartad prostataförstoring

Prostatans funktion är i huvudsak att tillföra ett sekret som är nödvändigt för spermiernas rörlighet och är helt avgörande för att spermien ska kunna befrukta ägget. Prostatan hos en ung frisk man har samma storlek som en valnöt och är placerad precis under urinblåsan och omsluter urinröret.

Godartad prostataförstoring eller BPE som är den medicinska förkortning för Benign Prostata Enlargement uppkommer då cellerna i prostatan ökar i antal. Det är en naturlig del av åldrandet och brukar börja ge symptom i 40–50 års åldern.

Normal prostatakörtel

Godartad prostataförstoring

När prostatakörteln växer sig större kan den klämma åt runt urinröret och/eller bukta in i urinblåsan, vilket gör att det blir trångt i urinrörspassagen och därmed svårare att kissa. Vilket leder till att det kan bli svårt att tömma blåsan och behovet av att kissa ofta. Detta medför ofta att livskvaliteten påverkas negativt. Det kan även påverka din livspartner negativt.

Godartad prostataförstoring ska inte förväxlas med prostatacancer då det är helt skilda tillstånd.

Godartad prostataförstoring eller Benign Prostata Enlargement – BPE, drabbar ungefär hälften av alla män över 50 år och upp till 80 % av män över 80 år.

Vanliga symptom på att du lider av godartad prostataförstoring är:

  • Svårt att komma igång med att kissa
  • Svag urinstråle
  • Behov att tömma blåsan ofta (mindre än 2 timmar mellan toalettbesöken)
  • Svårigheter med att vänta med att kissa när trängningarna kommer
  • Behov av att gå upp flera gånger varje natt för att tömma blåsan
  • Känsla att blåsan inte töms helt
   Avbrott i urinflödet
 • Efterdropp

Symptomen från BPE innebär ofta en försämrad livskvalitet. Behov att springa på toaletten i tid och otid, försämrad nattsömn och undvikande av sociala aktiviteter är exempel på hur livskvaliteten kan försämras.

Hur allvarliga är mina symptom?

Forskare har tagit fram ett test i form av en självskattningsskala som hjälp dig bedöma hur allvarliga dina symptom är. Testet är inte avsedd att ge medicinsk rådgivning eller ersätta läkarens utlåtande och omsorg. Endast din läkare kan diagnostisera om du har BPE och utvärdera ditt individuella tillstånd. Det finns andra tillstånd som kan orsaka urinvägssymtom förutom BPE.

Testet heter IPSS (International Prostate Symptom Score)

Rulla till toppen